Puzavice - Sorte ruža - Rasadnik Ruža - Sadnice ruža - Proizvodnja i prodaja sadnica ruža

Go to content

Main menu:

Puzavice - Sorte ruža

Trenutni iznos Vaše porudžbine je:

Za svako poručivanje sadnica ruža direktno sa našeg sajta ostvarujete pravo na popust od 20% za kupovinu sadnica voća!
Za više detalja kliknite
ovde !
Napomena: Popust ne važi za poručivanja telefonom

 

Ruže puzavice i penjačice možemo podeliti u dva tipa. Prvi tip čine prave penjačice koje su nastale hiridizacijom izmedju Rosa wichuraiana, Rosa multiflora i drugih prirodnih penjačica. Prave ruže penjačice se dalje dele na one koje cvetaju jednom u sezoni ( od kraja maja do kraja juna) i stalnocvetajuće.

Drugi tip penjačica nastao je mutacijom čajno-hibridnih ili floribunda ruža i zovu se jednim imenom climbing sportovi.

Sportovi ili mutanti nastaju spontano, promenom naslednih osobina jednog jedinog pupoljka. Ovakve promene sve su češće kod modernih ruža koje su višestruki hibridi i u njima polako dolazi do različitih kombinacija hromozoma. Vrlo često se ispoljava samo jedna osobina ( dugi izbojci) a ostale osobine ostaju kao kod biljke na kojoj je sport nastao. Različitim uticajima ( zračenje, hemikalije, temperatura i dr.) ovakve mutacione promene mogu se i veštacki izazvati.

Ruža puzavica Don Žuan

Mutacije imaju sve veći značaj u savremenoj genetici, pa i u selekciji ruža. Obično imaju sve osobine ruža od kojih su nastali samo se razlikuju po jako izduženim izbojcima ( 2-3 metra). Penjačice i puzavice se koriste za ukrašavanje i dekoraciju zidova zgrada, ograda, svetiljki...

Sorte ruža puzavica koje imamo u ponudi su:

 
 
 
Back to content | Back to main menu